İhraç edilen akademisyen Dinçer Demirkent hakkında verilen karar uygulanmadı!

İhraç edilen akademisyen Dinçer Demirkent hakkında verilen karar uygulanmadı!

Dinçer Demirken Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Barış İçin Akademisyenler (BAK) bildirisine imza attığı gerekçesiyle OHAL KHK'si ile Siyasal Bilimler Fakültesi'nden ihraç edilmişti.

Siyasal Bilimler Fakültesi'nden ihraç edilen akademisyen Dinçer Demirkent hakkında göreve iade kararı çıkmıştı. Mahkeme tarafından verilen göreve iade kararının uygulanmaması dikkatlerden kaçmadı. Yasal sürenin geçmiş olmasına rağmen uygulanmayan karar gündeme getirildi.

Dinçer Demirken Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Barış İçin Akademisyenler (BAK) bildirisine imza attığı gerekçesiyle OHAL KHK'si ile Siyasal Bilimler Fakültesi'nden ihraç edilmişti. Üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten Demirkent “Rektörlük Personel Dairesi, bana ‘güvenlik soruşturması için yazı yazdıklarını’ söyledi. Ben ‘Güvenlik soruşturması yapmaya hakkınız yok, üniversite personeli ile ilgili güvenlik soruşturması yapılamaz, kanun bunu der’ deyince de ‘Dilimiz sürçtü, biz güvenlik soruşturması diyoruz ama arşiv araştırması için gönderdik’ dedi” şeklinde açıklamasını yaptı.

YASAL SÜREÇ DOLDU!

İhraç edilen akademisyen Dinçer Demirkent'in mahkeme kararı ile göreve iadesinin verilmesinin ardından yasal sürecin geçmesine rağmen kararın uygulanmaması üzerine konu yeniden gündem oldu.

Demirkent tarafından üniversiteye 2 Şubat 2023 tarihinde yapılan başvuruya henüz bir yanıt verilmezken Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararı, 30 günlük yasal süre geçmesine karşın AÜ Rektörlüğü'nce uygulanmadığı belirtildi.

204538.jpg

''GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA''

Demirkent AÜ yönetimi için 'görevi kötüye kullanması' yönünde ifadeler dile getirirken açıklamasında mahkeme kararının ise ivdelikle uygulanması gerektiğini belirtmesinin ardından "Bir idare mahkeme kararını idarenin uygulama zorunluluğu var. 30 günlük süre de hak olarak belirlenmiş bir süre değil kanunda. Mahkeme kararının ivedilikle uygulanması gerekiyor. İvedilikle uygulamanı en son süresi olarak 30 gün belirlenmiş. İdareye 30 gün içinde uygulama hakkın var demiyor, sen bunu uygulayacaksın ama 30 gün içinde uygulamazsan bunun cezai ve tazmin sorumluluğu var diyor kanun. Dolayısıyla kanun koyucu açık bir hüküm koymuş. Bu kararı uygulamayan üniversite idarecilerin silsile halinde, personel daire başkanından başlayarak, ilgili rektör yardımcısı, rektör ve Yükseköğretim Kurumu dahil olmak üzere aslında görevi kötüye kullanma işlemiş durumdalar" ifadeleri yer aldı.

Gündemi yakından takip etmek için ankarabulteni.com haber sitesi bildirimlerini açmayı unutmayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.